מנהיגותו של משה רבנו – שמונה עצות לאיש ציבור
הפסוקים הנפלאים האלה מבטאים את תחילת מנהיגותו של משה רבנו. כבר בתחילת דרכו הוא מושיע שלוש פעמים. הוא מציל את העברי המוכה מידי מכהו המצרי והורג את המצרי. הוא רואה שני עברים, בני עמו, נצים. הפעם הוא לא מפעיל כוח אלא רק נוזף בזה שהיכה את אחיו. בפעם השלישית הוא מציל את בנות יתרו מגסות הרוח ומהפראות של רועי צאן המנצלים את חולשתן ומגרשים אותן מן הבאר.
וַיְהִי בַּיָּמִים הָהֵם, וַיִּגְדַּל מֹשֶׁה וַיֵּצֵא אֶל אֶחָיו וַיַּרְא בְּסִבְלֹתָם; וַיַּרְא אִישׁ מִצְרִי מַכֶּה אִישׁ עִבְרִי מֵאֶחָיו. וַיִּפֶן כֹּה וָכֹה וַיַּרְא כִּי אֵין אִישׁ, וַיַּךְ אֶת הַמִּצְרִי וַיִּטְמְנֵהוּ בַּחוֹל. וַיֵּצֵא בַּיּוֹם הַשֵּׁנִי, וְהִנֵּה שְׁנֵי אֲנָשִׁים עִבְרִים נִצִּים; וַיֹּאמֶר לָרָשָׁע: לָמָּה תַכֶּה רֵעֶךָ. וַיֹּאמֶר מִי שָׂמְךָ לְאִישׁ שַׂר וְשֹׁפֵט עָלֵינוּ, הַלְהָרְגֵנִי אַתָּה אֹמֵר כַּאֲשֶׁר הָרַגְתָּ אֶת הַמִּצְרִי; וַיִּירָא מֹשֶׁה וַיֹּאמַר אָכֵן נוֹדַע הַדָּבָר. וַיִּשְׁמַע פַּרְעֹה אֶת הַדָּבָר הַזֶּה, וַיְבַקֵּשׁ לַהֲרֹג אֶת מֹשֶׁה; וַיִּבְרַח מֹשֶׁה מִפְּנֵי פַרְעֹה וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ מִדְיָן וַיֵּשֶׁב עַל הַבְּאֵר. וּלְכֹהֵן מִדְיָן שֶׁבַע בָּנוֹת; וַתָּבֹאנָה וַתִּדְלֶנָה וַתְּמַלֶּאנָה אֶת הָרְהָטִים לְהַשְׁקוֹת צֹאן אֲבִיהֶן. וַיָּבֹאוּ הָרֹעִים, וַיְגָרְשׁוּם; וַיָּקָם מֹשֶׁה וַיּוֹשִׁעָן, וַיַּשְׁקְ אֶת צֹאנָם".
שלושת קטעי הביוגרפיה הרצופים הללו מציגים פנים מורכבות של הנהגה ראויה. בעיני אלו כללים לכל מנהיג, ממשה רבינו ועד היום. אז הנה שמונה עצות לאנשי ציבור שכדאי לשנן בקורס למנהיגות על שם משה רבינו:
- תהיה רגיש למצוקתם של אחיך. אל תשב במשרד כל היום, אלא צא ותראה בסבלותם.
- אל תחשוש להשיב מלחמה שערה נגד מי שמתנכל לאחיך.
- המלחמה חייבת להתנהל בתבונה ובזהירות. גם משה הביט קודם להיות בטוח שאין שם איש הרואה אותו.
- אל תעמוד בצד כשבני עמך מתקוטטים. זה כן עניינך.
- הם לא יגידו לך תודה שהתערבת. האנשים לא אוהבים שמטיפים להם מוסר. "תראו מי שמדבר" הוא הפתגם החביב על יהודים.
- זכור! בני האדם לא ממהרים להתקומם נגד אלו שרודים בהם ומענים אותם, אבל הם לא מוכנים לסבול שמישהו מתוכם יגיד להם מה לעשות.
פורסם ב-ynet במסגרת פרוייקט מיוחד.
17 בינואר 2010 בשעה 22:01