הכנסת השמונה-עשרה

 

הצעת חוק של חבר הכנסת                    אורי אורבך 

                                                                                   

                                                           פ/1937/18                              

הצעת חוק לתיקון פקודת בריאות הציבור (מזון) (חובת סימון סוכרים ושומנים במזון),

התש"ע–2010

 

הוספת סעיף 3ב

1.

בפקודת בריאות הציבור (מזון) [נוסח חדש], התשמ"ג–1983[1], אחרי סעיף 3א יבוא:

 

 

"תקנות בדבר סימון סוכרים ושומנים

3ב.

שר הבריאות, באישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, יקבע הוראות בדבר חובת סימון תזונתי של – 

 

 

 

 

 

 

(1)       הסוכרים במזון ארוז מראש;

 

 

 

 

 

 

(2)       לעניין מזון המכיל בהרכבו שומנים בשיעור העולה על שני אחוזים – תכולת חומצות שומן רוויות, חומצות שומן טראנס והכולסטרול במזון ארוז מראש;

 

 

 

 

 

 

(3)       מרכיבי המזון כאמור בפסקאות (1) ו-(2) יסומנו על התווית באופן מודגש לעומת שאר הנתונים המופיעים עליה."

 

דברי הסבר

הצעת החוק באה להזהיר את הצרכן מפני מוצרים בעלי כמות יוצאת דופן של סוכרים פשוטים ומוצרים המכילים שומן טראנס. באמצעות תוספת קטנה אך משמעותית ביותר של מידע תזונתי על תוויות ההרכב התזונתי יועמד בפני הצרכן מידע רחב יותר על המזון אותו הוא רוכש.

הצעת החוק מבקשת להוסיף שני נתונים חשובים שאינם קיימים כיום בתוויות המזון: אחוז הסוכר במוצר (פחמימות פשוטות) ואחוז שומן הטראנס.

כמות הפחמימות

במצב הקיים כיום (ראה טבלה), מצוינת כמות הפחמימות הכללית, ללא פירוט בין הפחמימות המורכבות (הבריאות) לבין הפחמימות הפשוטות, הנקראות גם סוכרים (החסרות תרומה תזונתית אך מובילות להעלאה במשקל).  עובדה זו מקשה על הצרכנים לדעת מהו ערכו התזונתי של מוצר המכיל כמות גדולה של פחמימות.

כמות שומן טראנס

שומן רוויי ושומן טראנס הם סוגים של שומנים לא בריאים. הם מעלים את הסיכון למחלות לב משום שהם מעלים את הכולסטרול הכללי ואת הכולסטרול הרע. שומן טראנס הוא מרכיב נפוץ במוצרים מאפה מסחריים כמו קרקרים, עוגיות, עוגות ובורקסים. זהו שומן שלא קיים בטבע אלא תהליך שמתקיים בתעשייה בלבד. מטרתו לקחת שומן מן הצומח ולהפכו לקשה על מנת שימצק את המוצר.

בשנים האחרונות התברר שצריכת שומן טראנס היא בעלת השלכות מרחיקות לכת בחומרתן: הורדת הכולסטרול הטוב, העלאת הכולסטרול הרע, התפתחות סרטן ועליית הסיכון לתמותה ממחלות לב.

ע"פ ההצעה, תיבנה מערכת של אזהרה למוצרי מזון, בדומה לאזהרות המופיעות על חפיסות סיגריות:

  • מוצרים הכוללים אחוז מסוים ומעלה של פחמימות פשוטות (סוכרים): "המוצר כולל רמה גבוהה של סוכר";
  • מוצרים הכוללים שומן טראנס: "המוצר כולל שומן טראנס";
  • כן תופיע אזהרה, כי "משרד הבריאות קובע כי צריכה של מוצרים מסוג זה מהווה גורם למחלות ולהשמנה". האזהרה תצוין בטקסט מתחת לטבלת הערכים התזונתיים, באותו גודל הטקסט של אותיות הטבלה ובאופן מודגש.

בהצעת החוק תהיה דרישה ששני הנתונים המסומנים יצוינו בעמודה נפרדת ובאופן מודגש לעומת שאר הנתונים– וזאת כדי להדגיש לציבור שאלו הם הנתונים החשובים לבחינת איכותו התזונתית של מוצר.

המצב הקיים כרגע:

כמות ערכים קלוריים ל-100 גרם

 

 

 

 

אנרגיה (קלוריות)

 

 

 

 

 

חלבונים

 

 

 

 

 

פחמימות

 

 

 

 

 

סיבים

 

 

 

 

 

שומן

 

 

 

 

 

מתוכו שומן רווי

 

 

 

 

 

מתוכו כולסטרול

 

 

 

 

 

נתרן

 

 

 

 

 

ויטמינים ומינרלים

 

 

 

 

 

 

המצב המבוקש לאחר הצעת החוק:

ערכים תזונתיים

 

 

 

כמות ל-100 גרם

אחוז מהמוצר

 

 

אנרגיה (קלוריות)

 

 

 

 

חלבונים

 

 

 

 

פחמימות

 

 

 

 

מתוכן פשוטות (סוכר)

 

מודגש

 

 

מתוכן מורכבות

 

 

 

 

סיבים

 

 

 

 

שומן

 

מודגש

 

 

מתוכו שומן טראנס

 

 

 

 

מתוכו שומן רווי

 

 

 

 

מתוכו כולסטרול

 

 

 

 

נתרן

 

 

 

 

ויטמינים ומינרלים

 

 

 

 

 

הצעת חוק דומה בעיקרה הונחה על שולחן הכנסת השמונה-עשרה על ידי חבר הכנסת יעקב כץ (פ/1845/18).

 

 

———————————

הוגשה ליו"ר הכנסת והסגנים

והונחה על שולחן הכנסת ביום

י"ח בטבת התש"ע – 4.1.10

 


[1] דיני מדינת ישראל, נוסח חדש 36, עמ' 749.